top of page

3 tips om gehoorschade door muziek te voorkomen


1. Ga nooit te dicht bij de luidsprekers staan

Het is natuurlijk leuk de bassen in je buik te voelen, maar heb je al stil gestaan bij de negatieve gevolgen voor je gehoor? Gegarandeerd heb je gehoorschade tot gevolg en misschien sta je wel op met "de piep". Wist je dat die piep (oorsuizen) een alarmsignaal is van je lichaam om je te laten weten dat je gehoor beschadigd is en rust nodig heeft. Bij te ernstige beschadiging zijn de oorsuizen vaak permanent. Zorg dus voor voldoende afstand tussen jou en de luidsprekers.

2. Las regelmatig geluidpauzes in.

Het helpt om regelmatig even uit het geluid te stappen en niet urenlang in een omgeving met hard geluid te verblijven. Ga dus niet urenlang in de muziek staan maar ga naar de chill-out zone of haal iets om te drinken. Door regelmatig even kwartiertje uit het geluid te stappen geef je je oren in ieder geval tijd om wat te herstellen.

3. Draag goede oordoppen!

De meest voor de hand liggende manier om je gehoor te beschermen zijn oordoppen. Gelukkig zie ik dat steeds meer mensen ze dragen, maar nog steeds te weinig. Je denkt misschien "Dan hoor ik niets meer van de muziek en mijn vrienden worden onverstaanbaar". Dat is helaas het geval met gele wegwerpdoppen. Maar kies je voor de geschikte filter (universeel of op maat) dan zal dit ervoor zorgen dat je net makkelijker de gesprekken kan verstaan. De muziekbeleving blijft hetzelfde, het zal lijken of je de volumeknop wat lager hebt gezet.

Ga je af en toe naar concert,festival of fuif? Gebruik dan zeker oordoppen! Ook al ga je niet zo vaak, één keer in de te harde muziek is al genoeg om blijvende gehoorschade te krijgen en een blijvende piep te horen.

Advies nodig over welke gehoorbescherming het best bij jou past?

Ik geef je met veel plezier vrijblijvend advies.

Alien van Het OOR

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • b-facebook
  • Pinterest - Black Circle
  • Google+ Black Round
bottom of page