top of page

Bescherm het gehoor van de allerkleinsten met 5 tips.

De laatste tijd is het onderwerp ‘gehoorschade’ steeds vaker in het nieuws. Het gaat dan voornamelijk om gehoorschade bij jongeren en ouderen, maar er wordt een hele belangrijke doelgroep vergeten: kinderen. Op een jonge leeftijd is het gehoor nog heel kwetsbaar omdat een kinderoor minder kan verdragen dan een volwassen oor. Daarom is het noodzakelijk om zo vroeg mogelijk het gehoor van je kinderen te beschermen.

TIPS TER PREVENTIE

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat 96% van de ouders zich niet bewust is van de risico’s die hun kind door te harde geluiden loopt. Het is belangrijk om het gehoor van de kinderen te beschermen, omdat kinderen heel veel worden blootgesteld aan te hard lawaai. Neem daarom deze vijf tips voor het beschermen van het gehoor van je kinderen ter harte.

1.Oorkappen of oordopjes

Bescherm het gehoor van de kinderen tijdens grote evenementen, festivals, sportevenementen, de kermis en allerlei andere geluidstaferelen met de gepaste gehoorbescherming.

Tot de leeftijd van 7 jaar mag je zeker nooit universele oordopjes gebruiken. Die zijn nog veel te groot en beschermen dus niet. Tot de leeftijd van 18 maanden zijn er babygehoorbeschermers met een hoofdband. Die zorgen voor een betere drukverdeling. Zijn ze al wat ouder ga dan voor een kinderkoptelefoon. Let er op dat ze verstelbaar zijn in grootte en dat ze een zachte hoofdband hebben. Ze kunnen daardoor meegroeien met je kind en zijn bovendien veel comfortabeler.

2.Beperk het volume

Harde geluiden beschadigen het gehoor van kinderen eerder dan bij volwassenen. Hou daarom goed het volume van de televisie, mp3-spelers en/of de computer/iPad in de gaten. Demp het volume tot een aangenaam volume. Wat hierbij ook een goede optie kan zijn is de aanschaf van geluiddempende muziekoordopjes/koptelefoons. Hier zit een handige geluidsbegrenzer in waardoor de kinderen nooit té hard geluid te horen krijgen.

3.Controleer speelgoed

Controleer al het geluid producerende speelgoed met een decibelmeter om te kijken hoe hard het speelgoed nu eigenlijk kan. Download hiervoor de gratis app SoundMeter. Mocht het zo zijn dat speelgoed veel té hard geluid produceert (>85 dB), dan is het eigenlijk noodzaak om het speelgoed de deur te wijzen. Kinderen kunnen gehecht zijn aan het speelgoed, maar dan is het verstandig om er een begrenzer op te zetten of de batterijen eruit te halen zodat ze zonder gevaar kunnen spelen.

4.Goede hygiëne

Oorontstekingen liggen bij kinderen snel op de loer aangezien ze een kleinere gehoorgang hebben en dus kwetsbaarder voor infecties. Een goede reiniging van het oor is dan wel zo belangrijk om het schoon te houden. Het is belangrijk om te onthouden om niet in de weer te gaan met wattenstaafjes, want dit kan namelijk het trommelvlies snel beschadigen. Was het oor met warm water en een washandje.

5.Oefenen en testen

Blijf te allen tijde alert op het gehoor van je kinderen. Praat erover en wees duidelijk hoe het gehoor werkt. Zorg dat als ze zelf iets geks aan hun oren merken dat ze dat zeggen. Er bestaan heel veel gehoortesten speciaal voor kinderen/jongeren, waarbij het gehoor getest kan worden. Daarvoor kan je ook bij mij terecht. Of maak er zelf een spel van met bijvoorbeeld ‘ik hoor wat jij niet ziet’. Sluit de ogen en neem alle geluiden met je kinderen waar.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • b-facebook
  • Pinterest - Black Circle
  • Google+ Black Round
bottom of page