top of page

Kan geluid zorgen voor gehoorschade, ook al heb ik al gehoorverlies?

Vaak krijg ik dezelfde vraag gesteld. Deze week kreeg ik een vraag van Lieven, die jij je misschien ook af en toe stelt. "Dag Alien, ik ben slechthorend, maar ik geniet ervan om naar concerten te gaan en naar muziek te luisteren. Kan mijn gehoor worden beschadigd door geluid, hoewel ik het grootste deel van mijn gehoor al verloren heb? Moet ik nog steeds gehoorbescherming dragen? Ik zou graag zoveel mogelijk van mijn gehoor willen behouden. Bedankt, Lieven uit Koksijde"

Goeie morgen Lieven, Ook al heb je gehoorverlies, je oren kunnen nog steeds worden beschadigd door hard geluid. Gebruik in situaties zoals concerten enz. oordopjes en houd voldoende afstand van de boxen om gehoorbeschadiging te voorkomen. Geef je oren ook rust en neem als je kan pauzes tussenin. Ga even naar buiten, het toilet,.. Probeer nadien je oren 10u rust te geven(geen radio, tv, enz.) Wat als je een hoortoestel draagt? Als je hoortoestellen draagt, wat gebeurt er dan? Je moet je hoortoestellen dragen om te verstaan, maar dan kan je geen oordopjes dragen. Moderne digitale hoortoestellen hebben maximale versterkingslimieten die geluiden boven een bepaald niveau blokkeren of verminderen. Er zijn ook functies ingebouwd in moderne hoortoestellen die ruis, oftewel constante of impulsgeluiden, verminderen om de geluiden comfortabeler te maken. Ondanks al deze functies klinkt het concert via hoortoestellen mogelijk niet zo goed. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om hun hoortoestellen in deze situaties uit te halen. Als je je hoortoestellen uithaalt, gebruik dan wel gehoorbescherming. Oordopjes verminderen gewoonlijk het luidheidsniveau met 15 tot 35 decibel. Hoe meer het harde geluid wordt gedempt, hoe langer je kan doorbrengen in een lawaaierige omgeving. Tip; gebruik je oorstukje als oordopje! Heb je een hoortoestel met hard oorstuk dan kan dit in kleine mate ook een vorm van gehoorbescherming zijn, omdat het oorstukje op een vergelijkbare manier kan worden gebruikt als een oordopje. Jouw geluidservaring en de keuze die je maakt zal afhangen van jouw type gehoorverlies en of je hoortoestellen draagt of niet. De belangrijkste boodschap is om te onthouden altijd je oren te beschermen.

Heb je ook een vraag? E-mail dan naar het.oor@outlook.com of kom langs op de vrije consultatie maandag 14u -18u dinsdag- & vrijdag 9u - 12u30

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • b-facebook
  • Pinterest - Black Circle
  • Google+ Black Round
bottom of page